Så bildas gallsten

Gallsten bildas utav salterna i gallan. Detta kan ske om det blir för mycket salter i gallan. Om du får stora gallstenar som fastnar i gallgången på väg till tarmen kan detta göra väldigt ont.


Gallblåsa

Gallblåsan sitter under högra revbensbågen. Det är där du får väldigt ont vid ett gallstensanfall. Ibland så strålar även smärtan ut i ryggen.

Gallan bildas i levern

Vad innehåller galla?

Galla bildas i levern. Galla innehåller gallsalter, kolesterol, hormon, vatten och gallfärgämnen.

Gallans funktion

Gallans funktion är att finfördela fettet i maten vi äter så att den lättare sedan kan brytas ner och tas upp av tarmen. Eftersom att det är fettet som tas upp och finfördelas i gallblåsan är löper du mycket större risker att få gallsten om du äter mycket fet mat eller om du är överviktig.

Galla som bildas i levern går genom levergången till gallblåsan där den lagras tills det att den behövs för att kunna bryta ner fettet i den mat vi äter.

Gallblåsans utseende

Gallblåsan ser ut som ett litet päron och ligger bakom levern. Tillsammans bildar levern och gallblåsan en gallgång.

Kristaller i gallan kan bli gallstenar

Förhöjda nivåer av salter orsakar gallsten

Eftersom att gallan i gallblåsan är mycket starkt koncentrerat kan nivåerna av gallsalterna, tillsammans med de andra ämnena som finns i gallan, bli förhöjda. Det kan då som följd av detta bildas kristaller i gallblåsan som med tiden kan bli större och bilda gallsten.

Vissa gallstenar passerar – men stora fastnar

Det är inte helt ovanligt att man har flera gallstenar samtidigt. Men de som är små passerar genom kroppen på det naturliga sättet.

Ibland kan det däremot hända att du får större gallstenar som blockerar gallgångens väg till tarmen. Detta kallas för att du har fått ett gallstensanfall, vilket kan göra mycket ont och vara väldigt besvärligt.

Storleken på gallstenarna kan variera mellan några millimeter till några centimeter.