Behandling vid gallsten

Får du smärtor i magen som inte går över är det viktigt att du söker vård. Gallstensanfall kan behandlas med både läkemedel, kostråd, operation och alternativa behandlingsmetoder så som ultraljud.


Behandla gallstenSök vård om:

  • Du har kraftiga smärtor från magen
  • Du har ont i höger sida av magen under revbenet och du har hög feber
  • Om du tror att du har ett gallstensanfall
  • Om du får gulsot (huden blir gul, ögonvitorna blir gula, avföringen får en gråaktig färg och urinen blir mörk)

Läkemedel – första alternativet vid behandling av gallsten

Det finns ett läkemedel som både kan lindra smärtan och som dämpar inflammationen under ett pågående gallstensanfall. Detta får du utskrivet av din läkare.

Samtidigt får du kostråd för hur du ska äta för att förhindra ytterligare ett gallstensanfall.

Lindra besvären själv hemma

Om du känner igen smärtan och vet att det du har är ett gallstensanfall så behöver du inte ta kontakt med sjukvården utan du kan själv hemma lindra besvären. Detta om du redan har besökt en läkare.

Du kan då använda läkemedel som du tidigare har fått utskrivet eller receptfria läkemedel som din läkare har tipsat dig om.

Operera bort gallblåsan

Om du inte blir av med smärtorna och får återkommande anfall så är operation oftast nödvändigt. Operationen är även nödvändig om du är äldre eller om du har fått en inflammation i gallblåsan eller i närheten.

Vid dessa operationer tas gallblåsan bort med hjälp av titthålsteknik. Om det finns stenar även i gallgången så tar man även bort dessa.

Ingreppet kan även göras med öppen kirurgi.

Det går att leva utan gallblåsa. Däremot har kroppen inte längre något förråd för gallan. Därför kan du få kramp i magen om du skulle äta väldigt mycket fet mat och du inte har någon gallblåsa.

Alternativa behandlingsmetoder

Det finns andra behandlingsmetoder som inte används lika flitigt. Bland annat kan man få läkemedel som krossar löser upp stenarna eller använda sig av ultraljud vars stötvågor kan krossa stenarna.

Efter behandlingen

Det är viktigt att du efter din behandling aktivt förebygger att drabbas av gallsten. Det gäller att undvika exempelvis mat med mycket kolesterol, vara normalviktig och att motionera regelbundet.