Gallsten eller njursten?

Både gallsten och njursten är stenar som fastnar i kroppen och på så sätt orsakar intensiv smärta. Smärtan liknar varandra men utgår ifrån olika ställen på kroppen.


Känn skillnaden mellan gallsten och njursten

gallsten eller njursten?Det kan vara svårt att skilja på symptomen på gallsten och njursten. Men med hjälp av ultraljud kan man se eventuella stenar och var de finns placerade. Sitter stenarna i gallgången är det gallsten, sitter stenarna i urinledaren är det njursten.

För att själv skilja på de olika tillstånden kan du utgå från vart smärtan är placerad:

Vid gallsten så gör det väldigt ont under höger revben. Smärtan kan även stråla ut mot höger axel, höger skulderblad och på högra sidan av ryggen.

Vid njursten gör det ont på sidorna av ryggen där njurarna är och strålar sedan ned mot magen.

Orsakas av salter – men på olika sätt

Både njursten och gallsten bildas av salter i kroppen.

Hög salter i njuren orsakas oftast av vätskebrist eller om du inte dricker tillräckligt med vatten. Men det kan också bero på andra orsaker så som att bisköldkörtlarna bildar för mycket av det hormon som styr kalciumregleringen, vad du äter, ärftliga rubbningar i ämnesomsättningen, tarmfunktion eller urinfunktion.

Den vanligaste orsaken till gallsten är en fet kost. Detta eftersom gallblåsan måste jobba hårdare vid fet mat. Detta gör att mer galla behövs, vilket i sig innehåller höga koncentrationer av salt. Andra orsaker är ökade kolesterolnivåer, anlag eller sjukdomar.